ЩО ПОЧИТАТИ НА КАНІКУЛАХ: ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

     Чи запитували ви в себе що почитати на зимових канікулах? Якщо так, то ця стаття саме для Вас. В ній є добірка різної цікавої художньої літератури. Сподіваюсь, вам сподобається.

     Я не здивуюсь, якщо деякі книги, запропоновані в цій добірці, ви вже не тільки читали, а й встигли полюбити. Але можливо усе-таки знайдеться та книга, яка вас зацікавить і зробить кілька ваших вечорів надзвичайно затишними й приємними в дні канікул.

  1. “Старий і море” (Ернест Хемінгуей)

     Ця повість була написана Е. Хемінгуеєм у 1952 році. За неї відомий американський письменник був удостоєний Нобелівської премії. Повість присвячена “трагічному стоїцизму”: перед жорстокістю світу людина, навіть програючи, повинна зберігати мужність та гідність.

2.”Скотний двір” (Джордж Оруел)

     Повість була написана в 1944 році. На прикладі скотного двору простою і доступною мовою письменник описав основні етапи формування еліти в суспільстві після революційних подій. Він продемонстрував, як прагнення до світлого та справедливого майбутнього трансформувалося у відверту диктатуру.

  1. “1984” (Джордж Оруел)

     Роман був написаний у 1949 році. Є одним із головних творів у жанрі антиутопії. У книзі описується суспільство, придушене диктатурою Великого Брата, який задля збереження абсолютної влади ретельно контролює кожного мешканця країни.

 4.”Портрет Доріана Грея” (Оскар Уайльд)

     А цей роман був написаний в 1891 році та став найбільш видатним твором англійського письменника. Відмінною рисою книги є багатогранність, у якій проглядається основна ідея — перевага внутрішнього змісту особистості над зовнішньою оболонкою.

  1. “Квіти для Елджернона” (Деніел Кіз)

     Розповідь було написано 1958 року. У науково-фантастичному творі описується сміливий експеримент із штучного поліпшення інтелекту розумово відсталої людини. У творі порушується тема наукового прогресу, а також моральні питання жорстокості та милосердя людей, ставлення суспільства до людей із вродженими особливостями.

  1. “451° за Фаренгейтом” (Рей Бредбері)

     Роман Бредбері написав у 1953 році. Твір є одним із найяскравіших прикладів науково-фантастичної антиутопії у світовій літературі. Розшифровку назви в епіграфі дає сам Бредбері: «451 градус за Фаренгейтом — температура, за якої спалахує і горить папір». У творі автор розмірковує над тим, чи має людство майбутнє, зображуючи світ, у якому спалюються книги, а люди живуть лише поверхневими, матеріальними цінностями.

  1. “Той, хто біжить за вітром” (Халед Хоссейни)

     Приголомшливий дебютний роман, який називають головним романом нового століття, а його автора — живим класиком. “Той, що біжить за вітром” — прониклива історія, яка пробирає до самого нутра.

  1. “Мартін Іден” (Джек Лондон)

     Роман, написаний у 1908 році, розповідає про тернистий шлях молодого письменника, який завдяки винятковій працелюбності та наполегливості зміг досягти загального визнання. У романі багато автобіографічних елементів сюжету: важка робота в пральні та на морі, наполеглива праця на літературній ниві, яка привела письменника до популярності.

 

     Художня література здатна створити атмосферу повного відпочинку, занурюючи читача в інший світ, який веде з дійсності й дає можливість відчути себе в ролі того чи іншого героя та перенестись у зовсім незвичайні пригоди та переживання.

  Сподіваюсься у цій добірці ви знайдете щось для себе.

           Приємного читання.

За матеріалами Інтернет (фото вільного доступу)


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії