Головна » Новини

Category Archives: Новини

Інтелект – це найдорожчий товар у світі, а математика – це засіб розвитку інтелектуальних здібностей людини в будь-якому віці. Міжнародний день математики та числа Пі відзначають третього місяця чотирнадцятого числа відповідно дивовижній, загадковій константі Пі=3.14159265…, яка є нескінченною і визначається як відношення довжини кола до довжини діаметра цього кола.
Здобувачі освіти ВПУ 3 під керівництвом викладача математики Ніни Павлюк вивчали історію, властивості, застосування числа Пі. Слухали мелодію, створили за допомогою ШІ візуалізацію числа Пі, розвʼязували прикладні задачі із практичним застосуванням числа. Провели дайджест «Загадкове число Пі», взяли участь у тестуванні на освітньому порталі «Всеосвіта»де завоювали 27 дипломів, переглянули відео «Відкриття Ньютона про обчислення суми числового ряду за допомогою числа Пі». Створили віртуальні плакати, колажі. Активно долучилися до заходів учні груп 7, 2, 3, 9. Цікаво, доступно, інтерактивно – саме так ми пізнаємо навколишній світ!
Психологиня Наталія Цимбалюк та соціальна працівниця Олександра Сідуняк Благодійної організації «Благодійного фонду «РОКАДА» провели психоедукаційний тренінг «Цифрова гігієна» для здобувачів освіти Вищого професійного училища №3 міста Чернівці, з метою обговорення негативних впливів надмірного використання цифрових технологій на здоров’я та поведінку людини за методикою «рівний-рівному»
Вище мистецтво, яким володіє вчитель – це вміння пробудити радість від творчого вираження і отримання знань.
Альберт Ейнштейн.14 березня 2024 року відбулися “Наукові діалоги” “М’які навички у селф-менеджменті педагогічних працівників ЗП(ПТ)О, між учасниками Науково-освітнього альянсу “SOFT SKILS сучасні навички успішності”.
Учасниками діалогів стали педагоги Вищого професійного училища 3 м.Чернівці та Київського професійного коледжу мистецтва та технологій.
Організаторами діалогів виступила кафедра професійної і вищої освіти ЦІПО, за методичної підтримки Навчально-методичного центру ПТО у Чернівецькій області.
З доповідями виступили:
Наталія Кундій – “Розвиток лідерських якостей у педагогічній діяльності”;
Наталія Дребіт – “Ефективність міжнародної співпраці для розвитку комунікації ключової “м’якої” навички”;
Олеся Гончарюк – “Саморозвиток та самооцінка для успішності педагога”;
Інна Максимюк – “Інструменти управління власними ресурсами для ефективного розвитку особистості”.
Шукаємо істину буття…
Під таким гаслом пройшла декада суспільно-гуманітарних дисциплін.
Майбутнє світу – у навчанні, а місія освіти полягає в тому, щоб змінити життя здобувачів освіти і допомогти виховувати громадян, які зможуть жити і продуктивно працювати за нових умов (соціальних, технологічних, екологічних і т.д.). Проблема життєвої компетентності особистості є основною проблемою освіти ХХІ ст.
Освітній заклад – це простір, у якому здобувачі освіти не тільки готуються до життя, а повноцінно живуть, тому всю діяльність навчання та виховання необхідно будувати так, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника власного життя. Сучасне покоління формується в динамічному світі, в умовах постійного змінюваного інформаційного простору, що вимагає від молоді уміння швидко вирішувати життєві проблеми.
Проведення декади суспільно-гуманітарних дисциплін є ефективним засобом підвищення пізнавального інтересу до вивчення історії, рідної мови та літератури, психології, зарубіжної літератури, іноземних мов тощо, стимулювання творчої активності учнів.
Заохочення здобувачів освіти до участі в підготовці та проведенні предметної декади спонукає їх, з одного боку, до творчої дослідницької праці, з іншого – сприяє тому, що епізодичний інтерес формує їх сталий пізнавальний інтерес та, як наслідок, творчу активність.
Декада суспільно-гуманітарних дисциплін характеризується багатоаспектністю, що дозволяє здобувачам освіти познайомитися з широким колом естетичних явищ, проявити себе в різноманітних видах діяльності: навчальній, ігровій, читацькій, виконавській, мультимедійній, мистецькій тощо; стає джерелом різноманітних художніх вражень та стимулом до глибокого вивчення історії рідного краю, формує громадянську позицію.
Фотоколаж різноманітних за тематикою та формою проведення заходів свідчить про багатоаспектний інтегрований комплекс навчально-виховних заходів з предметів суспільно-гуманітарного циклу, спрямований на закріплення, збагачення та поглиблення знань здобувачів освіти із предметів, формування їх життєвих компетентностей та розвиток творчої майстерності викладачів.

«Творчість вчителя як невідʼємна складова розвитку творчості учнів»
13.03.24., у ВПУ 3 міста Чернівці, відбулося засідання МК сфери послуг. Своїми напрацюваннями поділилися викладачка спеціальних дисциплін з основ перукарського мистецтва Мельник І.О. та викладачка з основ манікюрної справи, Олексин Ю.Г. Мельник І.О., представила педагогічні ідеї щодо використання сучасних педагогічних технологій навчання саме на певних етапах уроку, задля розвитку у здобувачів освіти творчого пошуку, творчої активності та творчого мислення. Олексин Ю.Г., представила в розробці уроку, послідовність використання інформаційно-компʼютерних технологій для логістичного формування потоку знань, що дозволить здобувачам освіти комфортного та безпечно отримувати інформацію, її опрацьовувати, а також закріплювати.
У рамках вивчення теми «Людина та навколишнє середовище» (“It’s your Planet”) учні 3-х курсів створили інтерактивні плакати на дошці Padlet.
Ця проектна робота мала назву «Екологічна ситуація в Україні на тлі війни» (“Ecology of Ukraine during the war”).
Учні успішно виконали незалежну роботу, побудовану на знанні тематичної лексики, на уміннях та навичках, здобутих упродовж вивчення згаданої теми.
Сьогодні, учні групи 4 разом з класним керівником Леся Гончарюк та бібліотекарем училища Людмилою Беспалою відвідали Чернівецький обласний меморіальний музей Володимира Івасюка.
Він вийшов з того благословенного куточка співучої буковинської землі у гомінливий світ, щоб стати весняним парусом української пісні. Софія Ротару
 У цьому році відзначається 75-років від дня народження відомого поета-пісняра.
Учні мали змогу познайомитися з цікавими моментами життя та творчості Володимира Івасюка та відвідали виставку, присвячену стилю музиканта. На виставці представлено багато речей із його гардероба, а також фото, де Івасюк у цьому одязі, що було надзвичайно цікаво майбутнім кравцям, закрійникам.
В рамках декади суспільно-гуманітарних дисциплін, практичним психологом закладу, Одарка Софійчук проведено практику ресурсності «Як я турбуюся про себе під час війни?» із всіма учасниками освітнього процесу.
Психологиня спілкувалася з учням та зазначила, що якщо ми будемо якісно дбати про себе, свій емоційний і психологічний стан, ми зможемо з мінімальними втратами для себе, нашого життя і нервової системи впоратися з наслідками жахливих подій навколо. За результатами спілкування учні оформили колажі з власними ідеями, як турбуватися про себе під час війни.
Педагоги також поділилися своїми власними практиками, де черпають сили, щоб зберігати свій внутрішній ресурс і продовжувати працювати, підтримувати інших, волонтерити, щоб наблизити нашу ПЕРЕМОГУ
Є вірші – квіти.
Вірші – дуби.
Є іграшки – вірші.
Є рани.
Є повелителі і раби.
І вірші є –
каторжани.
Крізь мури в’язниць,
по тернах лихоліть –
ідуть, ідуть по етапу століть…
Л.Костенко
Що таке поезія?….
Це безсмертний дотик до душі…Бо у всі часи поезія миттєво відгукується на все ,що відбувається у житті, що хвилює, бентежить, захоплює красою чи смутком… І сьогодні, у важкий для країни час, час боротьби з агресором і, водночас, в час надії на перемогу, на мир, на любов і життя, здобувачі освіти ВПУ № 3 груп №5 та №4 напередодні Всесвітнього дня поезії, у рамках декади суспільно-гуманітарних дисциплін, долучилися до літературної зустрічі з поетом, батьком загиблого героя, Олегом Віксічем.
Поезія війни та миру була тематикою зустрічі з Олегом Олександровичем, у творах якого поєднується, і біль, і сум, і любов, і кожний рядок віршів, попри все, дихає оптимізмом, вірою в перемогу, любов’ю до життя.
На зустрічі згадали письменників ,що загинули у війні з росією: Олександра Бережного,
Артема Довгополого, Вікторію Амеліну, Максима Кривцова.
Олег Олександрович розказав про себе, про свою родину, про сина Володимира та його побратимів; читав вірші, написані в різні етапи і часові проміжки, із поетичних збірок «Вибране», «З глибин душі у височінь небес»
Духовність, ліризм, щирість роздумів, нескладна літературна мова віршів – все це легко знайшло дорогу до душі слухачів на цій зустрічі, яка перетворилася на теплу душевну розмову зі сльозами на очах.
До війни неможливо звикнути…
Неможливо про неї не думати…
Ні прогнати її…ні прикрикнути…
Неможливо на неї плюнути…
Олег Віксіч.
Поезія Олега Олександровича – це золота середина між творами любовної лірики, картинами природи, закоханості у рідне місто і спогадами про події життя та біллю, сумом воєнного лихоліття. Дякуємо за вірші, дякуємо за сина прагнемо миру, віримо у перемогу і ПАМ’ЯТАЄМО!
Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!
Самі ці слова Величного Пророка лунали рефреном протягом усього вечора театралізованого читання поезій Т. Шевченка – “Шевченкове слово у серці живе”.
Учні продекламували вірші поета та показали новітню творчу інтерпретацію творів Великого Кобзаря.

Архіви

Категорії