День пам’яті жертв Голодомору.

Памятаємо. Єднаємося. Переможемо.

 

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2022-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада.

Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів мільйони людських життів. У 2006-му Законом України Голодомор 1932–1933 років визнаний геноцидом Українського народу.

Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

В умовах повномасштабної війни один із ключових способів вшанувати пам’ять убитих голодом  – долучитися до акції «Запали свічку» та закликати українців і людей по всьому світу засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.

Цьогорічне вшанування пам’яті жертв Голодомору проходитиме під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!». Що це означає?

  • Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв.
  • Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х, її окупації більшовиками і вчинення злочину геноциду.
  • Але зараз Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу. І найголовніше – згуртованість народу. Тому ми вистоїмо й переможемо.

До Дня пам’яті жертв Голодомору у бібліотеці ВПУ №3 розгорнуто  інформаційну виставку “Скорботні сторінки історії голодомору”.

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду матеріалів виставки.

 

Читайте також: 

Мільйони жертв та двадцять два місяці голоду. Факти про Голодомор

“Діти, не будьте голодні”. Що розповідали своїм родичам жертви Голодоморів

Рекомендуємо прочитати

Про що книга «Розколоте небо» автора Світлани Талан
Україна, 1930-ті роки. Варя виросла в заможній родині, у якій вміли та любили працювати, тому й господарство мали міцне. Але прийшли інші, лихі часи. Почалася колективізація, і все, що люди заробили своїм потом, потрібно було віддати… Хіба ж хто знав, яка страшна біда чекає на ці щедрі землі? Годі було уявити, що голодна смерть спустошить все навколо. Втративши чоловіка, родичів, Варя залишилась сама з маленькими дітьми. Хто зможе їх врятувати?

Джерело: https:// https://books.google.com.ua/books/about/%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE.html?id=I1mZBAAAQBAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button&hl=uk&redir_esc=y#v=onepage&q&f=falsenashformat.ua/products/rozkolote-nebo-800642

За матеріалами Інтернет (фото вільного доступу)


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії