Цікаво дізнатись:

Бібліотерапія як метод боротьби під час війни

Сьогодні кожен українець воїн. І кожен веде власні битви. Не лише із зовнішнім ворогом, а й із внутрішнім. Внутрішніми ворогами українців на сьогодні є страх, паніка, відчай, депресія, втрати та спустошення. Все це негативно відображається на емоційному та психологічному стані людини та заважає їй жити попри ці перешкоди, які ми мусимо всі разом зараз долати. Тому дуже важливо знаходити для себе методи боротьби.

Одним із ефективних методів боротьби з усіма внутрішніми ворогами є читання книжок, або бібліотерапія.

Бібліотерапія – це зняття стресу, лікування та психологічна допомога людині за допомогою літератури. Давно доведено, що читання має цілющі властивості, здатне заспокоїти, розважити та помістити читача у певну бульбашку комфорту. Бібліотерапія – це своєрідне лікування мистецтвом. Так само, як когось заспокоює кіно чи музика, інших заспокоюють книги.

Як окремий вид терапії, книголікування існує з початку ХХ ст., хоча лікувальні властивості читання відомі ще з середніх віків. Тоді монахи описували цілющу силу, яку їм надає читання Священних текстів. Чітких методів для бібліотерапії досі не розроблено, проте немає впевності в тому, що вони потрібні. Тут очевидний один метод : взяти до рук потрібну книжку.

Правильно підібрана література допомагає читачеві поринути в інший світ, на певний час, відволіктися від реальності, прожити інше життя, набути нового досвіду, навчитись чомусь цікавому, пережити певні емоції та відчуття.

Для кожного читача існує своя література. Саме та, яка відповідатиме настрою та вподобанням.

Наразі для кожного українця є чудова можливість використовувати бібліотерапію як спосіб боротьби, як лікувальний метод для проживання своїх почуттів та психологічної підтримки. Свою допомогу в цьому пропонують українські видавництва, які щедро надають доступ до широкого вибору книжок на будь-який смак. А оскільки паперові книги зараз теж не усім і всюди доступні, існує можливість завантажити книги в телефон чи електронну книгу та заглиблюватись у сторінки будь-де та будь-коли.

Знайти електронні книжки зараз простіше всього завдяки додатку Yakaboo (посилання на завантаження в App Store та Google Play). Компанія разом з 50 видавництвами України відкрили доступ до читання чи прослуховування книжок у цьому додатку на безкоштовній основі. Серед представлених видань є як художня, так і наукова література, книги по психології та історії України. Тож, яка б тематика літератури вас не цікавила, ви можете завжди знайти те, що буде корисною терапією саме для вас та надасть сили боротися за все, що є дорогим і цінним для усіх нас в цей нелегкий час.

Які книги лікують?

  • Відомо, що в умовах психологічного комфорту головному мозку виробляються особливі речовини— ендорфіни, «гормони радості».Під час читання літератури такі речовини ритмічно надходять у кров,створюючи гарне самопочуття,а це позитивно позначається на здоров’ї. Цілюще діють на хворих дотепні книги, гумористична й сатирична література. Читання таких творів викликає якщо не сміх, то хоча б посмішку, а це також стимулює захисні сили й підвищує опірність організму.
  • Особливо заспокійливо впливають твори класичної сентиментальної та романтичної літератури. Читання книг, у яких діють благополучні герої, сприяє нервово – психічній розрядці, викликає спокійний і рівний настрій, знімає наслідки стресів, зміцнює гальмівні процеси. Такі книги задовольняють естетичні потреби.
  • Для лікувального читання важливо й те, що твори класиків формують бажання наслідувати приклад героїв, дають надію на краще життя.
  • З допомогою лікувального читання можна змінити ставлення до ситуації, яка призвела до формування неправильних уявлень про своє здоров’я. Тут гарним лікарем часто стає поезія. Який же механізм її впливу? Читання віршів – це завжди розумова робота, для якої нервові клітини головного мозку вимагають більшої кількості поживних речовин і кисню. Отже, кровоносні судини розширюються, поліпшується кровопостачання підкіркової ділянки, де розташовані центри, відповідальні за роботу внутрішніх органів.
  • Читання лірики – не просто задоволення, а процес, сприятливий для функціонування всього організму. Доведено, що це нормалізує розладнані біоритми, забезпечує оптимальний рівень процесів збудження і гальмування в корі головного мозку. Улюблені вірші допомагають організму виробляти ендорфіни, які знімають стреси та їх наслідки, розширюють діапазон приємних переживань

Читайте, читайте якомога більше, бо читання – то справжні ліки для душі.

За матеріалами Інтернет ( https://complectuvannya.blogspot.com/), журнал «Шкільна бібліотека»


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії