📜“Істинно: Хвильовий. Сам хвилюється і нас усіх хвилює, п’янить і непокоїть, дратує, знесилює і полонить. Аскет і фанатик, жорстокий до себе і до інших, хворобливо вразливий і гордий, недоторканий і суворий, а часом — ніжний і сором’язливий, химерник і характерник, залюблений у слово, у форму, мрійник”.
Так писав про Миколу Хвильового Володимир Коряк.
І справді так: і донині творчість визначного письменника хвилює душі мільйонів українців. Глибина та актуальність його творів вражає. Ідеї, що заклав М. Хвильовий і досі залишаються основою нації. Прагнення письменника й дотепер жевріють у серцях українців. А гасло «Геть від Москви! Дайош Європу!» буквально рефреном лунає в кожного в думках. 💬
Хвильовий розумів важливість відходу од московського впливу, тому й писав: «Досить «фільствувати» — «дайош» свій власний розум! Коли ми беремо курс на західноєвропейське письменство, то не з метою припрягти своє мистецтво до якогось нового заднього воза, а з метою освіжити його від задушливої атмосфери позадництва. В Європу ми поїдемо учитись, але з затаєнною думкою — за кілька років горіти надзвичайним світлом. Чуєте, москвофіли з московських задрипанок, чого ми хочемо? Отже — смерть достоєвщині! «Дайош» культурний ренесанс!»
📚Тож до 130-річчя від дня народження Миколи Хвильового в стінах ВПУ №3 було проведено літературний батл «Правда чи дія?». Влаштувала літературний захід викладачка української мови та літератури – Максимюк Вікторія. Учасниками стали учні ІІ курсу 1 і 2 групи.

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії