“Батько міста”.

Історія найшанованішого бургомістра Чернівців Антона Кохановського

 

17 листопада виповнилося 205 років від дня народження найшановaнішого чернівчанина, якого цінувала вся освічена Європа – багаторічного бургомістра нашого міста барона Антона рицара Кохановського фон Ставчанського (Аntoni Kochanowski, 1817 – 1906).

У австро-угорський період Антон Кохановський очолював місто впродовж 26 років, його переобирали по декілька разів поспіль. В його час Чернівці “набули європейського вигляду”, а Антона Кохановського ще за його життя почали називати “батьком міста”.

Антон Кохановський був “поляком за походженням, галичанином за народженням”. Він народився у сім’ї дрібного службовця у 1817 році в Тернополі.

Кохановський вчився у школі в Чернівцях і в університеті у Львові. Пізніше він повернувся до Чернівців, де працював адвокатом. Про це йдеться у книзі “Буковина. Імена славних сучасників”.

За керівництва Кохановського у Чернівцях запустили трамвай. Його маршрут пролягав через середмістя від Прута до центрального парку. Також у 1895 році розпочалася розбудова водогінної та водозбірної системи, а ще каналізації. У 1896 розпочали проводити електричне освітлення в центрі міста. Ще продовжили вкривати вулиці бруківкою.

Також в часи бургомістра Кохановського в Чернівцях збудували резиденцію митрополитів, міський театр, вірменську церкву, катедральний собор та будівлю Буковинського ощадного банку (тепер художній музей). Також Кохановський ініціював зведення теперішнього палацу дітей та юнацтва на вулиці Шептицького для засідань буковинського крайового сейму (органу місцевої влади).

Лобіював відкриття університету в Чернівцях

Антон Кохановський в різний час був і депутатом міськради Чернівців, депутатом крайового сейму (також впродовж десяти років його очолював). Також з 1871 року Кохановський представляв інтереси буковинців у парламенті Австро-Угорщини. Тоді він відстоював відкриття університету в Чернівцях. Саме завдяки старанням Кохановського у 1875 році цісар Франц Йосиф підписав указ про заснування університету.

Опікун Чернівців

Через посаду Кохановський очолював раду шкільництва, санітарну раду, раду у справах нужденних та фонд нужденних. Також він був одним із засновників музичного товариства, намаганнями якого збудували філармонію. Кохановський очолював Товариство прикрашення Чернівців, головною метою якого було озеленення міста. Досягали цього за членські внески. Зокрема завдяки товариству заклали парк імені Юрія Федьковича та сквер на розі вулиць Шкільної та Головної.

Кохановський подарував місту годинник на ратуші, інакший, ніж той, що вже був на вежі. Годинник Кохановський замовив у Празі.

Через те, що у 88-річного Кохановського погіршився стан здоров’я, він попросив звільнити його з посади бургомістра Чернівців. Проте депутати вшанували його званням почесного президента Чернівців. Попри свій вік, Кохановський продовжив виконувати обов’язки депутата.

Своє останнє засідання депутатів він відвідав за шість днів до смерті. Кохановський помер 10 вересня 1906 року, проводжати його прийшло майже усе місто. Похований колишній бургомістр Чернівців у родинному гробівці на кладовищі на вулиці Зеленій.

Узвишшя Г. Пардіні, будинок в якому мешкав Антон Кохановський

Доба Антона Кохановського у Чернівцях ознаменована справжнім яскравим поступом у розбудові, коли Чернівці почали виглядати справжнім європейським містом.

За матеріалами Інтернет ( суспільне, факти, фото вільного доступу)


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії