ЦЕ ЦІКАВО

“Виявилося, що я перша жінка, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки існування” — Ірина Цілик

У середу 9 листопада у День української писемності та мови відбувся Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності. Диктант тривав 20 хвилин.

Авторка тексту радіодиктанту режисерка Ірина Цілик стала першою жінкою, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки його існування. Вона розповіла, чому обрала тему “дому” та яку ідею хотіла донести до українців.

” Мені хотілося в ці 200 знаків, в цей короткий обсяг вкласти розуміння того, що дім — це і той дім в якому ми виросли, тобто це дім нашого дитинства. Але також дім — це не тільки будинок. Дім — це щось більше. Дім — це наша країна, і мова на яку ми можемо спертися”, — сказала Цілик.

“Головне мені хотілося в цей текст вкласти ідею того, що дім — це те, що в нас ніхто не може забрати”, — розповіла авторка.

Українці поділилися враженнями від диктанту:

“Я більше думала про сам текст. Сьогодні це дуже хвилюючий текст. Я просто завдячую та ґратулюю пані Ірині, що саме в такий час вона описала цей стан”.

( Акторка та телеведуча Наталя Сумська)

“Війна війною, а диктант ніхто не відміняв! Диктант Національної єдності на передовій. Наша зброя – наша мова. Ми – українці. Ми гордимось цим. Наша мова – найкраща. Наші воїни – найсильніші. Наш дім – Україна. І ми обов’язково його повернемо, всього, рідного і неподільного»

 (44 артбригада ім. гетьмана    Данила Апостола)

 «Диктант був нескладний, але дуже емоційний. Я із задоволенням писав текст. Символічно, що диктант має назву «Твій дім». Усі ми, а особливо ті, хто вимушено покинув рідну домівку, Україну, відчувають водночас гордість і тривогу за нашу країну»

(Перший заступник Міністра Андрій Вітренко).

“Радіодиктант сьогодні — це сигнал про те, що наша боротьба за життя продовжується і саме життя продовжується. Українці пишуть Радіодиктант національної єдності вже 22 роки поспіль, і це одна з тих традицій, яку не зможуть знищити окупанти. Окрім того, Радіодиктант об’єднує українців, де б вони не знаходилися і чим би не займалися, що особливо важливо сьогодні, коли багато наших співвітчизників опинилися в різних куточках світу. Радіодиктант писатимуть і в маленьких містах, і у мегаполісах, на всіх континентах, включаючи Антарктиду, і це дасть можливість переміщеним особам відчути себе зі своєю країною, а іноземцям, які долучаться до написання, — зафіксувати свою солідарність з Україною”

(Дмитро Хоркін, член правління Суспільного      мовлення, відповідальний за платформи   радіо та телебачення.)

Запис диктанту можна прослухати або подивитися за посиланнями:  ютуб-канали Українського Радіо та Суспільне Новинифейсбук-сторінка Суспільного.

За матеріалами Інтернет (фото вільного доступу)


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії