e56fca5e5b0d-4

День ООН – це день народження Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2782 (XXVІ).

Організація Об’єднаних націй – найбільша міжурядова організація з підтримки миру й безпеки, розвитку міжнародного співробітництва на глобальному рівні. Вона створена в 1945 р. з ініціативи провідних держав антигітлерівської коаліції).

Днем заснування організації, який щорічно відзначається у світі як день ООН є 24 жовтня 1945 р. Відтоді набув чинності конституційний документ організації – Статут ООН, підписаний 26 червня 1945 року на Сан – Франциській конференції 1945р.

Країнами-засновниками ООН вважається 51 держава. Серед них – Україна.

  • ООН – лауреат Нобелівської премії миру. Університет ООН перебуває в Токіо.
  • Шістьма офіційними мовами ООН є: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.
  • ООН має власну поштову службу, що випускає поштові марки.

  • Найдовший виступ на засіданні ООН тривав 4 години 29 хвилин. Виступав Фідель Кастро.
  • Серед усіх секретарів ООН ніколи не було громадянина Америки.
  • Прапор ООН не може використовуватися без дозволу Генерального секретаря організації. Висота емблеми на ньому становить половину висоти прапора і розташовується по центру.

Україна є однією із країн-засновниць ООН – з 1945 по 1991 рік вона брала участь в роботі ООН як УРСР, а з моменту проголошення незалежності – як Україна. Після проголошення незалежності України участь у діяльності ООН було визначено одним із пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави.


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії