МИХАЙЛУ ТКАЧУ  –  90

Михайло Ткач — народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка.

Народився 26 листопада 1932 р. у селі Лукачани, Кельменецького району, Чернівецької обл. Автор кількох поетичних збірок. Відомий український поет-пісняр. На його вірші створено десятки пісень. Найвідоміші з них: “Марічка”, «Якщо любиш — кохай», «Зоряна ніч», «Ясени», «Сніг на зеленому листі», «На щастя, на долю», «Диво-сторона», «Коли нема того, що любиш», «Небеса очей твоїх».

 Мільйонам поціновувачів прекрасного відома пісня на слова Михайла Ткача і музику Степана Сабадаша «Марiчка», першим виконавцем якої був  Дмитро Гнатюк, потім  її співали Назарій Яремчук і Василь Зінкевич.

«В’ється, наче змiйка, неспокiйна рiчка,
Тулиться близенько до пiднiжжя гiр.
А на тому боцi, там живе Марiчка,
В хатi, що сховалась у зелений бiр».

Михайло Ткач за освітою – медик, а за покликанням – поет-пісняр. Михайло Ткач – автор кільканадцяти поетичних збірок. Першою з них була «Йдемо на верховини» (1956). Далі вийшли у світ: «На перевалі», «Житний вінок», «На смерекових вітрах», «Пристрасть», «Повернення», «Поворот землі», «Серед літа» та інші. Кілька книжок поет видав у 80-х роках ХХ ст., зокрема «Небо твоїх очей. Вірші, поеми» (1982), «Крок за обрій» (1982) та інші.
М.Ткач – автор популярних пісень «Марічка», «Ой не ріж косу», «Ясени», «Ой висока та гора», «Білий сніг на зеленому листі», «Прилетіла ластівка», «На щастя, на долю» та багатьох інших, поеми-феєрії «Хата». Відомий кіносценарист, автор кінопоеми «Руки на штурвалі». Поет творчо співпрацює з композитором О.Білашем.

У 1981 році дебютував у прозі (повість «Хліб з добрих рук», оповідання). Він написав декілька сценаріїв художніх та документальних фільмів: «Наймичка», «Серед літа», «Леся Українка» тощо. За сценарій повнометражного фільму про Україну в 1973 році удостоєний Державної премії ім. Т.Г.Шевченка. М.Ткач збагатив сучасну літературу чудовою лірикою, знаний не лише в Україні, а й поза її межами. Жив у Києві. Михайло Ткач – один з перших буковинських лауреатів Державної премії ім. Т.Г.Шевченка.

У яких краях не бував би поет-пісняр, дорога вела до Буковини –благодатної сторони й материка його поетичного начала:

„Нехай, які маленькі Лукачани, та я без них як без деревини плід”,- говорив Михайло Ткач.

Більше дізнатися про життя та творчість відомого буковинця, поета –пісняра Михайла Ткача пропонуємо за поданими джерелами інформації:

  • Випускників твоїх славетні імена/Т.М. Бойчук, В.Ф. Мислицький, В.Т. Бачинський, В.В. Білоокий, О.І. Іващук,  О.Ф. Кулик, С.С. Ткачук, М.Д. Лютик // Видавництво Чернівці:”Місто”.-2014.-с. 240
  • Ткач Михайло: [поет, кінодраматург] // Письменники України: довідник. – Дніпропетровськ, 1996.- С. 301.
  • Ткач Михайло Миколайович // Буковина: імена славних сучасників. – Київ,2004. – С.198-199.
  • Гусар Ю. Високі верховини творчих доріг [М. Ткач]/ Гусар Ю. С. Зірки не гаснуть (Серія “Золоті імена Буковини”). – Чернівці: Правдивий поступ, 2003. С. 59-66.
  • Михайловський В. Через Україну, через нашу хату…:[М. Ткач]/ Михайловський В. Між страхом і любов’ю: проза.- Чернівці,2006.С.75-78.
  • Українська естрада. Пісні серця. “Марічка”

За ресурсами Інтернет (фото вільного доступу)


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії