Правила поведінки у разі надзвичайних ситуацій

соціального характеру

Алгоритм дій  в разі захоплення вас заручником

  1. По можливості якомога швидше опануйте себе, заспокойтеся, не піддавайтеся паніці, не допускайте істеричних проявів. Емоційно неврівноважена людина, яка від страху впадає в паніку, лякає терористів своєю непередбачуваністю, і її, швидше за все, вб’ють першою.
  2. Якщо вас поранено, старайтеся не рухатися. Так ви зменшите втрату крові.
  3. Надавайте допомогу і психологічну підтримку тим, хто слабший – пораненим, жінкам, дітям, особам похилого віку. Уникайте дратівливості та конфліктів при спілкуванні з іншими заручниками.
  4. Не ризикуйте своїм власним життям і життям оточуючих. Не допускайте дій, які можуть спровокувати терористів на застосування зброї і призвести до людських жертв (не тікайте, не кидайтеся на терористів, не вихоплюйте зброю тощо).
  5. Не намагайтеся умовити терористів, розчулити їх тощо. У той же час не принижуйтеся і не благайте про пощаду.
  6. Спілкуючись з терористами, не відводьте очей убік, у той же час, уникайте прямого погляду в очі (на невідомому рівні такий погляд розглядається як виклик).
  7. Говоріть спокійним голосом, уникайте викличного, ворожого тону.
  8. За необхідності виконуйте розпорядження терористів, особливо протягом перших 30-60 хвилин після нападу. Не вступайте з ними в суперечку.
  9. Постарайтеся переконати терористів забезпечити вам та іншим заручникам людські умови існування.
  10. Запитуйте дозвіл на вчинення будь-яких дій (сісти, встати, попити, вийти в туалет).
  11. Для підтримки сил їжте все, що вам дають.
  12. Використовуйте будь-яку можливість для відпочинку. Стрес, у стані якого перебувають заручники, через деякий час призводить до повного нервового виснаження.
  13. За можливості дотримуйтеся вимог особистої гігієни.
  14. Старайтеся виконувати доступні фізичні вправи.
  15. Застосовуйте техніки розслаблення, спробуйте чимось зайняти інтелект (читанням, письмом, тренуванням пам1яті,розв’язуванням математичних задач тощо).
  16. Терористи зазвичай відбирають у заручників годинники, мобільні телефони, щоб ізолювати їх від зовнішнього світу. Тому при тривалому утриманні в полоні слідкуйте за часом, відмічайте зміну дня та ночі, ведіть календар.
  17. Будьте уважні. Намагайтеся запам1ятати імена (прізвиська), голоси, особливості поведінки терористів, зміст їх розмов між собою. Ця інформація буде дуже важливою для правоохоронних органів після знешкодження терористів і звільнення заручників.
  18. Під час штурму спецпідрозділами правоохоронних органів приміщення, в якому вас утримують, негайно ляжте на підлогу обличчям униз якомога далі від вікон і дверей. У жодному разі не беріть до рук зброю, кинуту терористами, інакше вас можуть прийняти за одного з них.

Якщо ви стали жертвою телефонного терориста

  1. Подзвоніть з іншого телефону (мобільного, від сусідів) на вузол зв`язку і скажіть причину дзвінка, своє прізвище, адресу та номер свого телефону.
  2. Намагайтесь затягнути розмову та записати її на диктофон чи дайте послухати свідкам (сусідам).
  3. Одночасно, з розмовою і записом на диктофон, друга людина дзвонить з іншого телефону на вузол зв`язку, а потім в поліцію за телефоном 102 для термінового затримання того, хто телефонував.
  4. Напишіть заяву начальнику відділення поліції, на території якого ви проживаєте, для прийняття необхідних заходів.
  5. Поліція, за запитом на вузол зв`язку, отримає номер телефону, адресу, прізвище того, хто дзвонив і прийме необхідні міри.

Алгоритм дій у випадку захоплення літака (автобуса)

  1. Якщо ви виявилися в захопленому літаку (автобусі), не привертайте до себе уваги терористів. Огляньте салон, визначте місця можливого укриття на випадок стрілянини;
  2. Заспокойтеся, спробуйте відволіктися від того, що відбувається, читайте, розгадуйте кросворди;
  3. Зніміть ювелірні прикраси;
  4. Не дивіться в очі терористам, не пересувайтеся по салону та не відкривайте сумки без їхнього дозволу;
  5. Не реагуйте на провокаційну або зухвалу поведінку;
  6. Жінкам у міні-спідницях бажано прикрити ноги;
  7. Якщо представники влади почнуть спробу штурму, – лягайте на підлогу між кріслами й залишайтеся там до закінчення штурму;
  8. Після звільнення – негайно залиште літак (автобус), тому що не виключена можливість його замінювання терористами й вибуху парів бензину.

Алгоритм дій  під час перестрілки

  1. Якщо стрілянина застала вас на вулиці, відразу ж ляжте й озирніться, виберіть найближче укриття й проберіться до нього, не піднімаючись у повний зріст. Укриттям можуть служити виступи будинків, пам’ятники, бетонні стовпи або бордюри, канави. Пам’ятайте, що автомобіль – не найкращий захист, тому що його метал тонкий, а пальне – вибухонебезпечне. За першої нагоди сховайтеся у під’їзді будинку, підземному переході, дочекайтеся закінчення перестрілки.
  2. Проводьте заходи для порятунку дітей, за необхідності прикрийте їх своїм тілом. За можливості повідомте про інцидент співробітників поліції.
  3. Якщо в ході перестрілки ви перебуваєте у будинку, – укрийтеся у ванній кімнаті й ляжте на підлогу, тому що перебувати у кімнаті небезпечно через можливість рикошету. Перебуваючи в укритті, стежте за можливим початком пожежі. Якщо пожежа почалася, а стрілянина не припинилася, залиште квартиру й сховайтеся в під’їзді, далі від вікон.

Телефони рятувальних та аварійних служб

          112 – єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги. Зателефонувавши за цим номером, диспетчер викличе бригаду потрібної служби.

          101 – Пожежна допомога

          102 – Поліція

          103 – Швидка медична допомога

          104 – Аварійна служба газової мереж

Методичні рекомендації з надзвичайних ситуацій

ns-war_


Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Архіви

Категорії